TRABZON İÇİN EL ELE

MUSTAFA   YAZICI

(KİŞİSEL TRABZONLULUKTAN

KİTLESEL TRABZONLULUĞA)

Büyükşehir ve Ortahisar  Belediye Başkan adaylarının geçen Belediye seçimleri döneminde  Çevre Mühendisler Odası Trabzon Şubesi tarafından yapılan çağrıyla bir otelde bir yere gelip çevre ve şehir işlerini görüşmeleri  seçmenler ve bütün Trabzon halkı tarafından çok makbule geçmişti. Yankıları halâ sürüyor.

Partiler, adaylar ve görüşler farklı olsa da  Trabzon için bir araya gelinmesi çok büyük puan topladı.Fakat,her konuda ve her yerde bir araya gelinmesi isteniyor.Zira, o zaman Demokratik tercih,isabetli aday seçimi daha iyi netleşiyor; işin ehli olunması konusunda halk tarihî  demokratik yanılgıya düşmüyor. İş takım tutar gibi parti tutmaktan veya ideolojik tavırlardan çıkıyor, hizmete dönüşüyor. Şehre daha çok  medenilik geliyor. Trabzon’a bu yakışıyor. Ben de halkın görüşündeyim.   Acaba seçimlerden sonra yine onlar  o zaman yaptıkları andı şimdi devam ettiriyorlar mı?

Artık, Trabzon Büyükşehir Statüsünde. Yani, “KİŞİSEL TRABZONLULUKTAN KİTLESEL TRABZONLULUĞA GEÇİŞ” zamanı geldi de geçiyor bile. Şimdiye kadar Trabzon ne çektiyse bu bölük pörçüklükten çekti. Gemisini kurtaran kaptan olmak yetmiyor. Halkı da, yolcuları da kurtarmak gerekiyor. Bundan sonra milletvekilliğinde de halk böyle bir araya gelinmesini istiyor. Sadece Parlamentoda kıyak çift maaş alırken,seçen halk ise sürünürken değil. Hizmet gerek, hizmet. Barış gerek barış.

Ancak çok aday ortaya çıkartılıpta  bir taneciğe karar verilmesi eleştiriliyor.Hele hele  yapılan parti anketlerinde halkın %60’dan fazla oranda tercih ettiği tecrübelilerin elenmesi çok yanlış oldu. Demokrasiye ve Cumhuriyete aykırı. Çünkü:Tercihi –göstermelik- temayül yoklamalarına rağmen halk yapmıyor. Genel başkanlar yapıyor. Halkın tercihi sadece kendi işleari gelende geçerli sayılıyor.Bir de bazı milletvekillerinin Sn.Başbakanı yanlış etkilemesi var. Meselâ :Görele’ de şimdiye kadar Belediyenin sıkıntısını çeken Ertuğrul Melikoğlu bile devre dışı kaldı amma bu defa demokratik  hak olarak bağımsız aday oldu.Efendim Belediyenin borcu varmış. Var da yapılanlara da bakmalı o zor imkânlarda. Belediye’nin Dergisi bile hiçbir Belediye’de yok. Neyse. Böyle çok örnekler var. Maalesef O da diğerleri gibi kaybetti.Üzerinden aylar geçmeye başladı. Şimdi Milletvekili seçimleri geliyor.Bari onlar böyle olmasın.Sürmene belediye Başkanı Bakan gibi adam Sn.Fikri Usta’nın temayül üstünlüğüne rağmen tercih edilmeme nedeni neydi? Vaktiyle niye tercik edilmişti?Bu çelişki değil mi? Bari temayülden önce bu tercih işi adama söylenseydi.Kağıt üzerinde kaybetmek masada kaybetmekten kötü değil mi? Gerçi onlar âbide adamlar.Hiçbirşey kaybetmezler. Asıl onları tercih etmeyenler kaybetmiştir de haberleri yoktur.

Son zamanlarda Trabzon’da- esnâf da dahil-herkesin şikâyeti şudur:Yahu neden birkaç iş adamı bir araya gelip de Trabzon’a yatırım yapmıyor? Çokları işi benim dediğim  olsuna götürüyor. Birlik –beraberlik yok. Bu yüzden kalkınma da,yatırım da olmuyor. Hep kişisel Trabzonluluk. Şimdi ise Kitlesel Trabzonluluk örneği verildi.Artık, böyle böyle Kitlesel Trabzonluluğa geçmeliyiz.Bakınız o zaman -kim kazanırsa kazansın -nasıl Trabzon kazanıyor. Şimdiye kadar hep birileri kazandı,hep Trabzon kaybetti. Bu örnek davranışla Trabzon bundan sonra kazanacağa benziyor. Trabzon kazanınca Trabzonlular ve herkes kazanacaktır. Trabzon kazanmadan kitle kazanamaz. Trabzon’u ve Trabzonluları kazandıranları tebrik etmemek elde mi?